Ga terug naar het overzicht
Specerijen voor de gezondheid
Vind je het niet heerlijk hoe blij je smaakpapillen voelen als je kruiden gebruikt om je eten op smaak
te brengen? Geloof het of niet, specerijen zijn niet alleen geweldig voor de smaak, maar ze zijn ook
geweldig voor de gezondheid! In dit artikel leer je over de verschillen tussen kruiden en specerijen,
hoe je specerijen kunt gebruiken voor de gezondheid en enkele handige tips om ze aan je recepten
toe te voegen!
Geschiedenis van specerijen
Specerijen bestaan al millennia! De meeste kruiden die we kennen en gebruiken, zijn afkomstig uit
het Midden-Oosten (zoals de Shoarma kruiden), Azië en de Middellandse Zee. Deze regio’s
gebruikten specerijen voor zowel geneeskrachtige als culinaire doeleinden die dateren van ver voor
de jaartelling. Specerijen stonden hoog in het vaandel toen ze voor het eerst werden ontdekt; oude
samenlevingen wisten dat er iets speciaals was aan specerijen lang voordat er ooit onderzoek studies
werden uitgevoerd. Met de moderne wetenschap van vandaag is er sterk bewijs dat ondersteunt dat
specerijen inderdaad verbindingen bevatten die gunstig zijn voor de gezondheid. Blijf lezen om
enkele van de voordelen van kruiden in voedsel te ontdekken!
Specerijen versus kruiden: wat is het verschil?
Specerijen en kruiden komen beide van planten, dus hoe verschillen ze? Terwijl specerijen uit
gedroogde delen van de plant komen, komen kruiden uit de verse delen van de plant. Het kruid
koriander komt bijvoorbeeld van het bladgedeelte van de plant, terwijl koriander het zaad en de
specerij is waaruit koriander groeit!
Verse kruiden zijn geweldig om te garneren en moeten tegen het einde van de kooktijd aan
gerechten worden toegevoegd voor een optimale smaak. Kruiden kunnen ook gedroogd worden.
Gedroogde kruiden zijn niet zo smaakvol als verse kruiden, dus houdt daar rekening mee bij het
vervangen van vers door gedroogd in een recept. Gedroogde kruiden moeten aan het begin van het
koken worden toegevoegd, zodat ze de tijd hebben om te dehydrateren en smaak te ontwikkelen.
Specerijen zijn ook bestand tegen langere kooktijden, maar pas op dat je ze niet langer dan een
minuut droog laat staan, anders verbranden ze en worden ze bitter.
Bij het vergelijken van smaakprofielen hebben specerijen de neiging om sterkere smaken te hebben
dan kruiden. Je zult bijvoorbeeld merken dat als je te veel cayennepeper aan een gerecht toevoegt,
je misschien een beetje hoest, maar meer verse basilicum toevoegen dan het recept vereist, maakt
niet zo’n groot verschil. Specerijen en kruiden zijn gezonde smaakmakers die een heerlijke balans van
smaken creëren en geweldig zijn om mee te koken. Gebruik een combinatie van zowel kruiden als
specerijen in je favoriete gerechten voor de beste smaak en voeding! Het belang van kruiden en
specerijen gaat verder dan alleen smaak; beide bieden ook gezondheidsvoordelen!
We wensen je alvast eet smakelijk toe…;-)
Ga terug naar het overzicht